Saturday, March 12, 2011

12 Petua Membuat Burger Anda Menjadi Sedap - Petua drpd Vietnam

  • Buad sendiri resipi untuk buad roti. Pandai2 laa adjust cmne nak buad roti. Jangan sesekali tanye orang lain, walaupon tanye kedai jual tepung kat mane. Pastikan 100% kau buad sendiri.
  • Jangan ikut orang. Kalau roti beger biase bulat, kau buad petak ke, segi tiga ke, janji bukan bulat. Kalau boleh kau buad laa bentuk silinder. Menarik sikit.
  • Dah setel roti, kau pergi cari lembu atau ayam. Usha dulu line clear ke tak baru job. Jangan main tembak je, kang kantoi naya. (kalau tak mampu curi)
  • Sembelih sendiri. Pastikan lembu atau ayam. Jangan kau pergi sembelih ikan pulak. 1 lagi, pastikan lembu tu datangnye dari Australia, baru fresh. Ayam pulak dari Belanda. Tapi aku xnak ayam belanda.
  • Pilih organ2 yg terbaik dari ladang. Macam tongkeng ke, kaki ke, kepala ke, mata ke, asyik2 daging je.
  • Buad acuan untuk inti beger yg penat kau cari tadi dengan beli kat kedai inti beger supaya senang sket nak masak. Jangan mara, ni petua. (brg tadi simpan je dlm pti ais)
  • Tuka menu sayuran pulak ngn sayur terung ke, togeh ke, daun kari ke. Jangan letak timun, tomato atau salad. Da biase. Masyarakat da muak. Kalau boleh bubuh cili jeruk sekali.
  • Amik limau ngn cuka, blender smpai jadi cream. Xmau pakai mayonis. Kalori tinggi, jaga kesihatan. Pakai limau ngn cuka ada masam2 skit.
  • Sos pulak kau buad sendiri. Amik cili, tumbok smpai hanco. Gune tumit kasut kulit yg ade ladam. Lesung tu da lapok. Pastu amik pewarna kek yg warna merah bubuh sket supaya nmpak warna merah. Nak lagi best tauk warna lain macam hijau ke, biru ke, kuning ke.
  • Oke untuk bungkus, bungkus dengan pembalut hadiah supaya nampak menarik untuk pelanggan. Bungkus bentuk ikut suka kau asalkan tak terburai isinye.
  • Lepas kau letak sos atas inti, kau tabur sket paser sungai baru rase macam kacang sket. Baru sedap lepas makan cungkil gigi.
  • Akhir sekali jangan lupe cakap kat diri kau, ''KENAPA AKU BUAD BENDE BODOH NI?''Hehehehehehe. :P

2 comments: